Azorerna till Kanarieöarna – Segling i tre av Atlantens öriken – Azorerna – Madeira – Kanarieöarna

14 – 29 oktober 2023

Detta är seglingen för dig som vill prova på havssegling under tidvis tuffa förhållanden. Vi startar vår segling från Sao Miguel i mitten av oktober och sätter kursen mot Santa Maria, den sydligaste av de Azoriska öarna 100 NM söder om Ponta Delgada. Från Santa Maria är det cirka 500 NM till Porto Santo som tillhör Madeira. Porto Santo är otroligt vacker ö som vi besökte på vår rutt från Cascais till Teneriffa 2022. Efter Porto Santo seglar vi vidare till Madeira – den gröna ön långt ute i Atlanten. Efter Madeira gör vi stopp på Ihlas Desertas och Salvagem Grande (båda öarna är naturreservat som tillhör Portugal) innan vi seglar vidare mot Kanarieöarna.

Från Madeira till Kanarieöarna är det 300 NM och vårt första stopp blir på ön La Palma. Efter besök på ön La Palma seglar vi vidare till Gran Canaria. Om tiden och vindarna medger kan vi mellan La Palma och Grand Canaria besöka La Gomera eller Teneriffa.

Azorerna
Azorerna består av totalt nio öar. São Miguel är den största och näst sydligaste av öarna. På São Miguel bor mer än hälften av den totala befolkningen på 240 000 personer på Azorerna. Huvudstaden Ponta Delgada består till stor del av kullerstensgator och är känd för sin lyxiga marina. Santa Maria var den första av Azorerna öars som upptäcktes. Det är en fridfull ö med växlande landskap. Den västra delen av ön är platt och i öster hittar du bergen. Den enda staden på Santa Maria är Vila do Porto. Det var på Santa Maria som Columbus togs till fånga och kastades i fängelse då han landsteg på ön. Han hade angivit ett löfte om att besöka ön, men när han äntligen anlände tog de honom för en pirat och grep honom.

Madeira
Porto Santo är den mindre ön 40 NM nord väst om Madeira. På Porto Santo gör vi en rundtur och besöker staden Vila Santa för ett trevligt restaurangbesök på Apollo 14. Efter Porto Santo är det en dagssegling över till Madeira. Här hyr vi bil en dag och ser oss omkring på ön och gör en Levada-vandring till Risco, ett vattenfall i bedårande landskap beläget högt upp på ön.

Kanarieöarna
Vi lämnar Madiera bakom oss med kurs mot Kanarieöarna. Av de sju kanariska öarna är La Palma den nordligaste. 2002 utsåg UNESCO hela ön La Palma till ett biosfärreservat. La Palmas landskap med mäktiga vulkaner, djupa skogar och mysiga stränder gör att ön kallas för ”la isla bonita”, dvs. ”den vackra ön”. La Palma har Starlight-reservat tack vare sin klara himmel. Teneriffa är den största och högsta ön med den imponerande vulkanen El Teide som reser sig upp 3000 m upp i himlen. Gomera är en av de minsta Kanarieöarna och kanske också den minst kända. Turismen är inte så utbredd på ön. Hit söker man sig att njuta av lugnet och den fantastiska naturen som består av berg, raviner och skogar. Gran Canaria med Las Palmas blir slutmålet. Las Palmas är livligt med spansk stadsliv med stranden Las Canteras som ligger i hjärtat av staden.