Galapagos till Marquesas

Följ med på ditt livs äventyr!

Det är många konserver och färskvaror som skall inhandlas inför stundande 3000NM. Vi provianterar. Färskvaror på marknaden, torra varor hos grosserihandlaren, vatten i dunkar för säkerhets skull, diesel mm. Allt skall ombord med taxibåten i Puerto Ayora. Nu skall vi ge oss av på den vilda sidan.

Vill du leva lyxliv med i dusch i färskvatten – Stanna hemma
Vill du ha AC på båten – Stanna hemma
Vill du laga mat med färska råvaror och koka obegränsat på gasolen – Stanna hemma
Vill du uppleva en segling och ett äventyr för livet – FÖLJ MED!

Nu väntar glesbygden Polynesien. Här är det glest mellan kajer, tankställen, handlare mm. Ögruppen Marquesas är den som ligger längst ifrån alla kontinenter. Och det är där vi skall landa. Färden dit går över Stilla havet. Det finns inte en ö på vägen. Dit är det en tur på två till tre veckor i passadvinden.

Stjärnorna, ingenstans känns det så nära som på Stilla havet där Vintergatan lyser upp nätterna och galaxerna går att se med blotta ögat. Natthimmelen är både svart, lila och rosa. Man får känslan av att kunna sträcka upp handen och kamma stjärnorna med fingrarna. Och under båten är havet så djupt. Råkar man vända pannlampan mot vågorna i natten kanske man få se ett oändligt stim av självlysande maneter.

På dagarna följer oss fåglarna från Galapagos under mer än en vecka. Dagarna är varma, ca 30 grader, nätterna cirka 25. Badar gör man om det är stiltje, men favoritdjuret är vita gäss. Det är härligt att glida fram i den stadiga passadvinden. Och när vi siktar de mäktiga Marquesas och välkomnas av delfiner vet vi att vi har ett oförglömligt äventyr framför oss.

Ett bad i viken vid Taiohae på Nuku Hiva är svår att motstå trots att lokalbefolkningen tycker att där finns lite för mycket hammarhaj. Innan inklarering på ”Gendarmerie” blir det troligen en öl och kanske en tallrik Poisson cru på den lokala restaurangen på kajen.

Den raka vägen