Galapagos

Puerto Ayora på ön Santa Cruz, Galápagosöarna, är vår hemma hamn på Galapagos. Vi vinkar efter en vattentaxi för att fara i land för ett besök på ön. Det kan vara svårt att hitta sittplats på den livligt besökta kajen. Man få samsas med sjölejon, iguaner och passagerare från andra båtar.

Galápagosöarna gjordes kända av Charles Darwin som besökte skärgården med fartyget ”Beagle” 1835. Dessa vulkaniska öar är idag en nationalpark. Några av vulkanerna är fortfarande aktiva. Den högsta toppen är vulkanen Wolf, cirka 1707 meter över havet. Skärgården består av 13 huvudöar och sex mindre öar. Öarna är en provins i Ecuador och de ecuadorianska myndigheterna tar sin vård av detta naturreservat på allvar varför det är svårt för yachter att få tillstånd att kryssa runt på dessa öar.

Här är Celeste vårt moderskepp i Puerto Ayora. Vi gör utflykter med lokala arrangörer på deras båtar för få ut det mesta av vår vistelse. Turerna kan vara kostsamma väl värda sitt pris. Det finns mycket att se och uppleva här. Det är enkelt att finna en lokal chaufför som visar oss runt på ön. Det finns många fina dagsturer med båt. Arrangörerna plockar gärna upp oss på Celeste efter överenskommelse. Kanske blir dagens utflykt en snorkeltur med havssköldpaddor, vandring till Playa de los Perros med iguanonästen eller en tur till ”los Tunnelos”, fantastiska lavatunnlar under vatten där revhajarna slumrar, havssköldpaddorna betar, sjöhästarna håller sig fast i sjögräset medan de spanar efter ännu mindre djur, stim av rockor glider förbi och en Galapagospingvin nyfiket tittar in i cyklopet när man kommer upp för att andas.

I Porta Ayora finns både marknad för att inhandlar grönsaker och andra färska varor och en lokal välsorterad handlare för torrvaror. På kvällen får vi lätt ihop en god supé som vi kan avnjuta i sittbrunnen med utsikt över den livliga hamnen, eller så vinkar vi till oss en taxibåt och besöker en av de många trevliga restaurangerna och barerna.

När vi lämnar Porta Ayora har vi möjlighet att se både Jättemantor och rikligt med andra djur. Förhoppningsvis får vi tillstånd att besöka även ön Isabella där vi i så fall lägger till in en skyddad vik utanför byn Villamil där det sjuder av så väl djurliv som mänskligt liv. Kanske tar vi oss i land för att dricka ett glas på Casa Rosada vid Iguanos crossing. Iguanos crossing är ett övergångsställe för Iguaner. Även den lokala polisbilen stannar och vackert väntar medan iguaner i maklig tack korsar vägen. 

Lon Tunneles