
Datum: Juni -September 2023
2-14 juli 2023 (12 dagar) – Pris 20 000 SEK – Skeppare Bengt Tarre – Fullbokad
16-28 juli 2023 (12 dagar) – Pris 20 000 SEK – Skeppare Bengt Tarre – Fullbokad
6-18 augusti 2023 (12 dagar) – Pris 20 000 SEK – Skeppare Svante Jacobsson tfn +46 072-5658101 – Ett fåtal platser kvar
20 augusti -1 september 2023 (12 dagar) – Pris 20 000 SEK – Skeppare Svante Jacobsson tfn +46 072-5658101
10-22 september 2023 (12 dagar) – Pris 20 000 SEK – Ett fåtal platser kvar Skeppare Mats Eriksson tfn +46 070-5583845
24 september-6 oktober 2023 (12 dagar) – Pris 20 000 SEK – Skeppare Mats Eriksson tfn +46 070-5583845
Långseglarnas efterlängtade mål. Vackra öar med mycket varierande karaktär och natur. Både lummiga och karga.
Valar, delfiner och solnedgångar. Några havs- och nattseglingar med vaktgång om tre timmar, men annars lata dagar på däck – eller aktiva dagar i land.
Långseglarmålningarna och Peters berömda cafe i Horta, varma bad och spännade snorklingsdyk, vandring i trädgårdslika skogar. Vänliga människor i utpräglade ö-samhällen.
Detta är en segling för dig som, utöver själva seglingen, är intresserad av djur och natur.
Vi välkomnar alla gamla och nya medseglare till 12 dagars äventyrssegling.
Azorerna är en ögrupp mitt i Atlanten, halvvägs mellan Europa och Nordamerika. Öarna tillkom efter ett vulkanutbrott i den Atlantiska Centralryggen, en bergskedja som ligger under havets yta. Klimatet är milt och juli och augusti är de varmaste och soligaste månaderna.

Vattentemperaturen i havet påverkas av Golfströmmen och ger medeltemperaturer mellan 20 och 23 grader.
Det finns mycket kaskeloter, andra valar och delfiner i dessa vatten, hela 21 arter. Vattnen runt Azorerna är rika på fisk. Azorerna anses av vissa som en av de tre bästa destinationerna världen över för val- och delfinsafari. Det finns massor av andra saker att se i vattnet också, till exempel oäkta karettsköldpaddor, hajar och svärdfisk.
Azorerna består av totalt nio öar, Santa Maria, Sao Miguel, Flores, Corvo, Graciosa, Terceira, Sao Jorge, Pico och Faial där São Miguel är den största.
Santa Maria är en fridfull ö med växlande landskap. Den västra delen av ön är platt och i öster hittar du bergen. Santa Maria var den första av Azorerna öars som upptäcktes.
På São Miguel bor mer än hälften av den totala befolkningen på 241 000 personer. Huvudstaden Ponta Delgada består till stor del av kullerstensgator och är känd för sin lyxiga marina. På São Miguel finns flera varma källor att bada i, och dessutom ett varmt vattenfall. São Miguel kryllar av hortensior, den blomma de flesta av oss kanske främst förknippar med Azorerna.

Flores är en av Azorernas vackraste öar. Landskapet är varierande och dramatiskt med branta berg, vattenfall, grottor, sjöar och klippor vid kusten som stupar hundratals meter ner i havet.
Corvo är Azorernas minsta ö. Ön har 300-400 invånare som nästa alla bor i staden Vila Nova. Vila Nova är en pittoresk stad med smala gator och vindlande gränder.
Graciosa kallas för den vita ön på grund av landskapet där det på vissa platser domineras av vita bergarter. Sevärdheter i form av arkitektur, byggnader och museer är det ont om men naturen och landskapet har desto mer att erbjuda.

Terceira är en färgglad ö där det allt som oftast pågår olika fester. Det finns alltid någon högtid att fira. Man ägnar sig också med liv och lust åt tjurfäktning och har utvecklat en egen form av sporten där tjuren inte skadas fysiskt.
São Jorge har en dramatisk kustlinje och vackra skogar. Ön är en enda stor bergsrygg där korna betar på de gröna, frodiga sluttningarna. Ön med sin orörda natur och vackra miljö gör den till en av Azorernas bästa öar för vandring och det finns några bra stigar och vandringsleder även om den mesta vandringen kräver lite rejälare skor och att man har med sig en kompass.
Pico är Azorernas näst största ö och har en yta på 448 km2. Azorernas och Portugals högsta berg ligger på Pico och har samma namn. Den slocknade vulkanen är 2351 meter hög (högre än Kebnekaise) och på toppen finns kratern Pico Alto. Ön är full av rester efter stelnad lava, grottor och tunnlar från tidigare utbrott. Berget blev 1972 klassat som naturreservat. Vulkanen lever fortfarande och ibland ryker det ur kratern.
Ön Faial är kanske den rikaste av öarna mycket tack vare att den blev centrum för kommunikationen mellan Europa och USA när alla telekablar drogs. I dag är det centrum för de som seglar på Atlanten och havskappseglingarna har ofta Horta som delmål.

Vi seglar 8 eller 12 dagar med start och slut på huvudön Sao Miguel.
Vi vill inte bestämma exakta rutter i förväg. Vi väljer den bästa kursen för dagen och ser var vindarna för oss. Avstånden mellan öarna är stora och vissa dygn kommer vi att segla upp emot 160NM. Andra dagar kommer vi att stanna i land och göra utflykter på öarna.
