Azorerna – Scillyöarna – Fastnet Rock – Isle of Man – Irland – Azorerna

Juni 2023

Havssegling och besök på ställen som är nära men ändå så lång borta.

Azorerna består av totalt nio öar. São Miguel är den största och näst sydligaste av öarna. Huvudstaden Ponta Delgada består till stor del av kullerstensgator och är känd för sin lyxiga marina. São Miguel är känd för varma källor, skogar av ormbunksträd, hortensior och afrikanska liljor. Hela ön är som en stor och vacker trädgård. Vid lågvatten blir vissa av havsvikarna varma och man kan simma ut och in ur en vik där vattnet är upp emot 35 grader och svalka sig i den cirka 20 gradiga Atlanten.

1100NM NO om Azorerna ligger Scillyöarna. Scillyöarna är ett örike, 45 kilometer från Englands sydvästra spets. Seglingen till Scillyöarna är en frisk överhavssegling. På öarna frodas palmer och blommor odlas hela vintern. Till Scillyöarna reser man för att söka avskildhet och sol, ren luft och klart vatten. Man sitter i lugn och ro och betraktar tidvattnets gång. Ja, det kan bli sex meter skillnad som mest och en fin vit strand som man lögat sig på är borta några timmar senare. Kanske dags för en ”Scilly Walk” (uttalas silly walk av ”the locals”).

Från Scillyöarna tar vi sikte mot Fastnet Rock. Att runda Fastnet Rock är så klart en seglardröm. Fastnet Rock, irländska: Carraig Aonair (ensam klippa), är en klippö utanför  Irlands sydspets och en vändningspunkt för Fastnet Race. Fastnet Race är den äldsta och längsta återkommande europeiska kappseglingen (1933). Sedan 1957 är den med i Admiral’s Cup som sista deltävling. 

Mitt emellan England och Irland i den Irländska sjön ligger Isle of Man. Ön har upplevt tre epoker, den keltiska, skandinaviska och den brittiska. Isle of Man är av intresse för fans av snabb körning, för här gäller inte några hastighetsbegränsningar. Isle of Man är en unik och intressant plats med sin legendariska historia och unika kultur. Isle of Man till Dublin. Dublin är huvudstad i Republiken Irland. Den ligger nära mittpunkten på Irlands östkust, vid mynningen av floden Liffey. Här tar vi en promenad till Tempel Bar för besök på någon av de lokala pubarna. Den som vil får nu möjlighet att mönstra på/av innan vi åter tar sikte mot Azorerna.