Kanarieöarna – vulkaner, valar och fina vindar

Från 26 november – 4 december 2022

Teneriffa – Gomera – Gran Canaria ca 250 M på 7 dagar

Att segla runt bland Kanarieöarna är en blandning av avslappnad atmosfär, dramatiska och vackra landskap, stabila vindar och fantastisk segling där man oftast får sällskap av både delfiner och valar. Vädret är subtropiskt behagligt året runt tack vare golfströmmen och passadvindarna. Beroende på väder så lägger vi oss i gästhamnar eller på svaj i en vik. Vi stannar vid varje ö och utforskar den: hyr bil, åker buss, vandrar, solar, badar, dyker i samarbete med lokalt dykcenter eller bara njuter och slappar.

Vi vill inte bestämma exakta rutter i förväg. Vi väljer den bästa kursen för dagen och ser var vindarna för oss. Avstånden mellan öarna är stora och vissa dagar kommer vi att segla upp emot 60 – 70 distans. Mellan öarna finns de så kallade accelerationzonerna som ger en härlig segling men som också kan uppnå kulingstyrka. Sådana dagar håller vi oss nära land och på öarnas läsida eller gör lite utflykter och utforskar dessa exotiska och spännande öar.

Det marina livet är rikt och här finns stora kolonier av flasknosdelfiner, vanliga och strimmiga delfiner och mellan Teneriffa och Gomera finns världens största koloni av grindvalar. Så chansen att vi får se dessa underbara djur är stora.

Teneriffa är den största och högsta ön med den imponerande vulkanen El Teide som reser sig upp 3000 m upp i himlen. Oavsett vilken hamn vi ligger i så är det lätt att komma upp till denna den 3:e största vulkanen i världen. Santa Cruz de Tenerife, som är vår bas där seglingarna börjar är en pulserande storstad. Vi kommer säkert också att ta spårvagnen upp till den f.d. huvudstaden La Laguna. Den 500 år gamla staden finns på UNESCO’s världsarvslista och här kan vi garanterat bli serverade lokala specialiteter som Gofio, Papas Arrugadas och Moja Rojo.

La Gomera är en av de minsta Kanarieöarna. Hit söker man sig att njuta av lugnet och den fantastiska naturen som består av berg, raviner och skogar. Den dimhöljda nationalparken Garajonay ligger mitt på ön på nästan 1500 m höjd. Här finns Europas äldsta urskogar och området är lummigt och grönt till skillnad från den nästan ökenliknande kusten. Andra utflyktsmål är Vallehermoso som kallas det Autentiska Gomera om man vill komma ön in på djupet eller att uppleva solnedgången i Valle Gran Rey ackompanjerade av dansare och trumslagare. Huvudstaden är San Sebastian som har en fin och skyddad hamn. Här kan man bland annat besöka kyrkan där Columbus bad en bön före avresa över Atlanten.

Gran Canaria med Las Palmas blir slutmålet. Las Palmas är en livligt spansk stadsliv. Stranden Las Canteras ligger i hjärtat av staden. Öns ostkust är platt med många stränder och den västra/sydvästra delen är mer kuperad och bergig. Maspalomas sanddyner är ett ökenområde som har fått sin sand från Sahara och det ligger mellan Playa del Inglés och Maspalomas. En av turistattraktionerna är fyren i västra Maspalomas.