Polynesien

Den franska Polynesien består av ögrupperna Marquesasöarna, Tuamotuöarna och Sällskapsöarna.

Marquesasöarna Nuku Hiva, Ua Huka, Hiva Oa och Fatu Hiva är de nordligaste. Dessa öar är höga vulkanöar där korallreven runt om försvunnit i takt med landhöjningen.  Öarna är storslagna och kraftfulla. Naturens har skulpterat Marquesasöarna till skarpa silhuetter som sticker upp dramatiskt ur det koboltblåa havet. Vattenfall som är högre än skyskrapor sipprar nerför vertikala kanjoner, havet slår mot höga klippor och basalttopparna sticker ut från smaragdskogar. Kanske välkomnas vi av melonhuvudvalar efter vår passage från Galapagos till Nuku hiva där vi klarerar in. Som EU medborgare är det enkelt. Vi är ju på Franskt teritorium.

En av de mest kraftfulla arkeologiska platserna på Marquesas, Hikokua är från omkring 1250 e.Kr. och var i bruk fram till 1800-talet. Den vidsträckta, centrala, rektangulära esplanaden (tohua) användes för dansföreställningar på samhällsfestivaler. Kändisar som förälskat sig i öarna är bland annat musikern och skådissen Jacques Brel och målaren Paul Gauguins. Jacques Brel är begravd på kyrkogården i Atuona , kommunen Hiva-Oa , inte långt från Paul Gauguins grav. 

Fakarava

Från Marquesasöarna är det några dagar segling ner till Tuamotuöarna. Cirka 80 vackra öar och atoller över ett område lika stort som västra Europa. Atollerna är stora laguner som omges av en rad små öar som knappt tittar upp ovan havsytan. Vulkanerna, som ursprungligen stått i mitten av atollerna har eroderat bort och lämnat klara bassänger där korallhuvuden växer upp. De vackra atollerna överträffas endast av ett otroligt och fascinerande liv under vattenytan, där det myllrar av fiskar i alla de färger och former. Öarna är berömda för sin skönhet, med kristallklart vatten och oemotståndliga laguner ljusblått, blått och turkost i en underbar blandning. Det är en otrolig upplevelse att simma runt bland fiskar i regnbågens färger och se rockor och hajar sakta glida förbi. Thor Heyerdahls expedition med Kon-Tiki avslutades på atollen Raroia. Troligen landar även vi här innan vi utforskar några av de övriga atollerna.

btr

Society Islands eller Sällskapsöarna, som också är uppdelade har höga berg och laguner skyddade av korallrev. Bland annat öarna Tahiti och Moorea, Tetiaroa (Marlon Brandos ö), Bora bora, Huahine och Maupiti tillhör Sällskapsöarna. På Tahiti ligger även det administrativa centret, Pape’ete.

När turerna närmar sig får du veta mera, men anmäl gärna ditt intresse redan nu. Då har vi möjlighet att erbjuda fler eller längre turer om bokningarna blir många. Kanske kan du inspirera oss att ta upp just ditt resmål på någon av seglatserna.