Över Atlanten från Västindien till Azorerna

Celeste förtöjd i hamnen på Horta under Atlantöverfarten 2018.

Datum: 24 april – 14 maj 2023

Detta är seglingen för dig som vill göra den ”riktiga” atlantseglingen från väst till öst. Under tidvis tuffa förhållanden kommer vi att segla från Västindien till Azorerna. Vi startar från den gamla Svenska kolonin Guadeloupe. Den svenske kungen Karl XIII erhöll Guadeloupe som ekonomisk ersättning för de deltagande i kriget mot Napoleon 1813. Vår seglats startar i april då vi sätter kursen mot Azorerna.

Atlantens vidder har, med vintergatans stjärnor och ett hav glittrande av mareld, en vinunderlig magi. Har vi tur får vi besök av delfiner på natten då de lyses upp av marelden och leker kring båten som självlysande väsen från havsdjupen. Kanske träffar vi på en val eller två. Ibland stöter vi på portugisiska örlogsmän, maneter med tentakler som kan täcka en fotbollsplan och ta död på en oxe. Azorerna når vi efter dryga två veckor till havs.

Azorerna tillhör Portugal, men ögruppen om nio större öar är huvudsakligen självstyrande. Vi tar sikte mot Faial och staden Horta. Många jorden-runt-seglare landar här och kajerna är fulla av målningar från de olika båtarna. Även vi på Celeste han målat vår flagga på en av pirarna. Hamnen i Horta ligger centralt och all bekvämlighet finns inom promenadavstånd. Den som vill ha riktig långseglarkänsla och höra saftiga historier om havssegling bör besöka Peters Bar. Hela baren osar långsegling. Troligen hyr vi bilar och gör en rundtur på Faial.

Ett varmt vattenfall på Sao Miguel

Från Horta tar vi sikte på São Miguel 150NM bort. På São Miguel bor mer än hälften av den totala befolkningen på 241 000 personer. Huvudstaden Ponta Delgada består till stor del av kullerstensgator och är känd för sin lyxiga marina. Marinan är en given utgångspunkt för utflykter på ön. Beroende på hur vindarna varit vilar vi upp oss i hamn och gör utflykter på denna fantastiska ö innan vi skiljs åt.

Planerad rutt

Anledningen till att vi inte kommer att segla kortaste väg direkt till Azorerna från Västindien är att vi inte vill hamna i högtrycket syd om Azorerna (The Azores High). Genom att först segla i mer nordlig riktning drar vi fördelen av lågtrycken utmed Nordamerikas östkust och väl säkrade från att inte hamna i stiltjebälte girar vi styrbord mot Azorerna.