Porto Santo – Madiera – Teneriffa

Vi har några fina dagar på Porto Santo.

Porto Santo ligger cirka 40 NM nord ost om Madiera och har en lite större by med service, Vila Baleria.

Vi gör en rundtur på ön med Land Rovers med arrangören Brave Landers – fantastisk upplevelse där vi få se hela Porto Santos natur från norr till söder.

Utsikt över Porto Santo från söder till norr.

Efter några dagar på Porto Santo seglar vi de cirka 40 NM till Madeira och huvudorten Funchal. Vi kommer fram till kvällen och det finns ingen plats i hamnen så vi lägger oss för ankar utanför marinan. Det rullar i dyningen och det är inte optimalt för en längre vistelse. Nästa dag hör vi med marinan om plats, men det kan erbjudas först dagen efter. Vi beslutar oss därför att flytta till Quinta do Lorde Marina som ligger cirka 12 NM väst om Funchal.

I Funchal har vi hyrt bilar och vi har Quinta do Lorde Marina som vår bas för utflykter på ön. Vi kör en rundtur runt ön och besöker den lilla fiskebyn Camara des Lobes och utsiktsplatsen Cabo Girao med ett stup som ligger cirka 580 meter över havet. Härefter åker vi upp till Paul de Serra och gör en Levadavandring till Risco.

Camare des Lobes.
Utsikt från Gabo Girao.
Levadavandring till Risco.

När vi sett Madeira sätter vi kursen mot Ihlas Desertas, ett naturreservat som ligger 20 NM sydost om Madeira. Vi har sökt tillstånd och lägger till i viken utanför bevakningsstationen. Vi tar jollen in till ön och gör en liten rundvandring på stigarna närmast stationen. Det är inte tillåtet att röra sig utanför anvisade områden på grund av skyddet för naturen.

Ihlas Desertas.

På eftermiddagen sätter vi kursen vidare söderöver. Det är lite vind och vi seglar för fullt ställ. Vinden dör framåt kvällen och det blir motorgång under natten och nästa dag. Det är varmt i solen och det blir bad från båten på 4 000 meters djup i det 24 gradiga vattnet. Nästa morgon når vi ön Salvagem Grande. På grund av dyning kommer vi dock inte in i någon av de två vikarna som är tillåtna för ankring.

Salvagem Grande.

Vi går vidare mot Teneriffa. Det är nordlig vind och vi seglar för bara jib # 4. Vinden tilltar under natten och vi gör närmare 10 knop på bara focken. Tidigt på morgonen kommer vi fram till Teneriffa och Santa Cruz. Vi anropar hamnen på VHF kanal 9 och blir anvisade att lägga oss vid en tillfällig kaj. Framåt dagen får vi vår permanenta plats vid flytbryggan längst in i hamnen.

En tanke på “Porto Santo – Madiera – Teneriffa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: